Stadsrekening 2019

Onderwijs

Belangrijkste resultaten

Onderwijsbeleid en leerlingzaken

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)
2019 was het eerste volledige jaar van het nieuwe stelsel van de kindgebonden financiering van de VVE-peuteropvang. In plaats van subsidies voor ouders, verlenen wij nu subsidie aan kinderopvangaanbieders voor extra educatief aanbod voor peuters met een taal- en/of ontwikkelingsachterstand en als ouders niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. De verantwoording van de subsidie verloopt via de beveiligde omgeving van de Peutermonitor. De invoering van het nieuwe systeem heeft niet geleid tot wijzigingen in het gebruik van de VVE-peuteropvang, ook het bereik van peuters met taalachterstanden is op het hoge peil gebleven. In overleg met de VVE-aanbieders hebben we nieuw VVE-beleid ontwikkeld voor de jaren 2020 tot en met 2022. In oktober is nieuw Rijksbeleid in werking getreden. Hierbij moet vanaf 1 augustus 2020 aan doelgroeppeuters tussen 2,5 en 4 jaar totaal 960 uur VVE-opvang worden aangeboden. Dat betekent een uitbreiding van 12 naar 16 uur per week. In de VVE-peuteropvang hebben wij 1.230 peuters bereikt, waarvan 680 peuters met een taal- en/of ontwikkelingsachterstand. De peuters op de VVE-peuteropvang krijgen extra educatief aanbod, waardoor hun taalachterstand is teruggedrongen bij de start in het basisonderwijs.

Onderwijsachterstanden in het basisonderwijs
We zijn eind 2019 gestart met een werkgroep Onderwijsachterstanden in het basisonderwijs. Deze werkgroep gaat een voorstel maken voor het toekomstig onderwijsachterstandenbeleid voor het basisonderwijs van de gemeente Nijmegen dat aan moet sluiten op het Voor- en vroegschoolse educatiebeleid van de gemeente Nijmegen.

Bureau Leerplicht monitort alle jongeren zonder startkwalificatie
Bureau Leerplicht van de gemeente Nijmegen heeft vanaf september 2019 de wettelijke taken rondom het in beeld hebben van jongeren zonder startkwalificatie in de leeftijd van 16 tot 23 jaar in de gemeenten Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen en Wijchen. Het gaat zowel om jongeren met als zonder onderwijsinschrijving. Jongeren die verzuimen en jongeren die uitvallen worden actief benaderd en begeleid, met als doel dat ze terugkeren naar onderwijs, werk of een combinatie van beiden (indien nodig in samenhang met zorg). Eerder lagen deze monitoringstaken deels bij bureau Leerplicht, en deels bij het onderwijs en het WerkBedrijf. Vanzelfsprekend werken deze organisaties intensief samen in de begeleiding van jongeren maar de systeemverantwoordelijkheid ligt bij bureau Leerplicht. Wat het effect van deze nieuwe werkwijze is, kunnen we op z'n vroegst over een jaar wat melden.

Bestrijden voortijdig schoolverlaten (vsv)
Onze doelstelling is het halen van de landelijke normen. Het blijft lastig om het aantal voortijdig schoolverlaters in Nijmegen te laten dalen. De laatste jaren neemt het aantal voortijdig schoolverlaters weer toe. Dit past in de landelijke trend, maar de toename in Nijmegen is - doordat hier meer jongeren en gezinnen wonen in een kwetsbare situatie - wat hoger dan in omliggende gemeenten. In het Voortgezet Onderwijs zijn de verschillen klein en kennen we kleine absolute aantallen voortijdig schoolverlaters. Het mbo kent veruit het meeste voortijdig schoolverlaters.
Ter verduidelijking: dit betreft de definitieve cijfers voortijdig schoolverlaten (vsv) over schooljaar 2017-2018. De cijfers over schooljaar 2018-2019 verschijnen in maart 2020.

Factoren die groei van vsv kunnen stimuleren:
•   groei van studentenaantallen;
•   ruimhartig aannamebeleid, zodat zoveel mogelijk jongeren een kans krijgen;
•   toename van studenten met hulpvragen;
•   het aantrekken van de arbeidsmarkt zorgt dat studenten zonder diploma de arbeidsmarkt opgaan.

Vsv neemt toe op alle niveaus, maar opvallend is de groei op niveaus 2 en 4. Nader onderzoek moet leiden tot een gerichte aanpak. We kijken daarbij kritisch naar de overgang van voortgezet onderwijs naar mbo en de doorstroom in het mbo zelf, en ook naar de inzet van loopbaanoriëntatie en -begeleiding.

SchoolsOut
Het beleid voor het project SchoolsOut is opnieuw vastgesteld voor de periode 2020 tot en met 2022. In dit kader krijgen PO- en VO-scholen en het mbo ondersteuning van de GGD met voorlichting en bewustwording over de acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit.
Leerlingenvervoer
In 2019 hebben we onderzocht hoe we het leerlingenvervoer vanaf augustus 2020 willen organiseren. Uitkomst is dat het Nijmeegse leerlingenvervoer is opgenomen in de regionale aanbesteding van Avan.

Inzet buurtsportcoaches en sportdocenten
De oude verdeling van buurtsportcoaches en sportdocenten over de Nijmeegse basisscholen is vele jaren geleden bepaald en werd jaarlijks ongewijzigd gecontinueerd. Met ingang van schooljaar 2019/2020 zijn we gestopt met de inzet van buurtsportcoaches als vakleerkrachten bewegingsonderwijs tijdens schooltijd. Ook worden de sportdocenten niet alleen meer vanuit de brede scholen maar meer wijkgericht en flexibel ingezet. Met deze ontwikkelingen willen we aansluiten bij de(toekomstige) initiatieven die in de stad leven en meer flexibel en doelgericht werken.

City Deal
In 2019 hebben wij, in samenwerking met de stad Gent en met subsidie van de Europese Unie, een zogeheten Innovation Camp gehouden. Dit Innovation Camp heeft als doelstelling om integrale oplossingen te bewerkstelligen op brede maatschappelijke vraagstukken in samenwerking met onze kennisinstellingen. Samen met Nijmeegse en Gentse studenten hebben we gekeken naar vergelijkbare wijken in beide steden met diverse uitdagingen. In Nijmegen bouwden wij voort op onze ervaringen met de universiteit en hogeschool in stadsdeel Nieuw-West. De studenten zijn aan de slag gegaan met wat mogelijk is in de wijken en onderzoeken de vraag hoe dat te realiseren. Wij zijn trots dat inmiddels naast de universiteit en de HAN ook het ROC in deze samenwerking is vertegenwoordigd en actief bijdraagt.

Samenwerking programma's Onderwijs en Welzijn, Wijkontwikkeling en Zorg
Jeugdzorg en preventie
In 2019 hadden wij intensief contact met kinderopvang en basisonderwijs in het kader van de vorming van Brede Basisteams Jeugd. Ook zijn wij gestart met de proefprojecten Preventieprogramma’s, die moeten leiden tot een meer gerichte, effectieve inzet van verschillende activiteiten en gemeentelijke subsidies op het gebied van welzijn en preventie (waaronder subsidies voor brede scholen).  

Sociaal Medische Indicatie (SMI)
De kosten van kinderopvang op basis van een sociaal medische  indicatie zijn het afgelopen jaar gestegen. Hierbij gaan kinderen tijdelijk naar kinderopvang om ouders te ontlasten. Het aantal gevallen is licht gestegen, maar de zwaarte van de problematiek bij ouders is groter, waardoor er meer uren en voor langere periodes kinderopvang wordt geïndiceerd.

Zorg binnen onderwijs St. Maartenschool
In 2019 is de capaciteitsfinanciering van zorg op basis van de Jeugdwet gestart. Daardoor hoeven ouders geen individuele beschikking aan te vragen voor zorg op school. De begeleiding en ondersteuning wordt op school (collectief) beschikbaar gesteld in de klas. De pilot van het eerste jaar is positief geëvalueerd. Daarom continueren we deze vorm van financiering van de Jeugdzorg in 2020 op basis van het aantal leerlingen met zorgbehoefte tot en met 12 uur per week. Driestroom en TVN verlenen de zorg in de klassen.

Vernieuwen van onderwijsgebouwen
In de bestaande stad gingen de verbouwing en nieuwbouw van Het Rijks aan de Goffertweg volop van start gegaan. Twee locaties van Het Rijks worden samengevoegd op een locatie. De Jorismavo krijgt op hetzelfde terrein een nieuw schoolgebouw. Het schoolbestuur anticipeert hiermee op een krimpend leerlingaantal. De centrale ligging en het brede onderwijsaanbod maken de locatie goed bereikbaar en interessant voor een breed publiek.
In Nijmegen Noord groeit het aantal leerlingen. Op 19 augustus 2019 is de nieuwbouw van basisschool De Uitdaging in de Grote Boel officieel geopend. De school heeft, uitgaande van de menselijke maat, plaats voor 480 leerlingen. Naast de school is een nieuwe gymzaal gebouwd.
Op 16 december 2019 hebben wij de doordecentralisatie-overeenkomst met het schoolbestuur Stichting Sint Josephscholen getekend voor een nieuwe basisschool De Boomgaard in de wijk Woenderskamp. De planning is dat deze school in augustus 2020 haar deuren opent, met plaats voor 480 leerlingen.  
Met het oog op de te realiseren nieuwbouw van de VMBO-locatie van het Citadel College hebben wij in februari 2018 de doordecentralisatie-overeenkomst getekend met Alliantie VO. De bouw is in december 2019 gestart en is naar verwachting eind 2020 klaar. Met de nieuwbouw borgen we structureel het aanbod van VMBO-onderwijs in het groeiende stadsdeel Nijmegen Noord.
Verder is de nieuwbouw van basisschool De Verbinding in de Stelt-Zuid in voorbereiding. Deze basisschool startte in 2018 in tijdelijke huisvesting in Lent, maar verhuist naar verwachting in de zomer van 2021 naar haar nieuwe schoolgebouw in de Stelt-Zuid.
In 2019 verkochten wij grond aan Stichting Josephscholen en KION voor nieuwbouw van kindcentrum Het Octaaf. De bouwwerkzaamheden zijn in 2020 gereed.
In oktober 2018 tekenden wij met Pluryn een intentieovereenkomst doordecentralisatie voor de huisvesting van Kristallis. Deze overeenkomst is in 2019 met een jaar verlengd. Vanwege de financiële problemen van Pluryn lagen de gesprekken een half jaar stil. Nu meer duidelijk is over de financiële situatie/kaders van Pluryn kunnen wij weer in gesprek over een definitieve overeenkomst. Meerdere scenario’s en locaties zijn onderwerp van gesprek.
In 2019 hebben wij in overleg met Stichting Simon invulling gegeven aan de groeiende belangstelling voor de islamitische basisschool Hidaya. Tijdelijk zijn twee bestaande leegstaande lokalen elders ter beschikking gesteld. We zoeken in 2020 verder naar een lange termijnoplossing.

Deze pagina is gebouwd op 03/31/2021 13:59:59 met de export van 05/01/2020 10:41:49