Stadsrekening 2019

Onderwijs

Verbonden partijen en samenwerkingen

Samenwerking

In het programma Onderwijs werken we samen met schoolbesturen, kinderopvangaanbieders, samenwerkingsverbanden, zorg-, welzijn- en gezondheidsinstellingen en ouders aan goede opvang- en onderwijsvoorzieningen in de stad.

Laaggeletterdheid en taalcoördinator

Met ons regionaal programma ‘Laaggeletterdheid en volwasseneneducatie 2018-2022’ hebben we gekozen voor een brede aanpak gericht op het vergroten van de taal- en digitale vaardigheid van inwoners in de regio Nijmegen. Deze aanpak bestaat uit drie pijlers: het bondgenootschap, matching van vraag en aanbod en inzet van taaltrajecten via het ROC.

De gemeente Nijmegen draagt samen met vijfendertig organisaties uit de regio Nijmegen, het ‘Convenant Bondgenootschap Laaggeletterdheid 2018-2022’ uit. Doel is meer bewustwording van de problematiek en aanpak van laaggeletterdheid in onze regio. Het Bondgenootschap bestaat uit regiogemeenten, scholingsaanbieders, zorg- en welzijnsorganisaties, woningcorporaties en andere publieke en private partijen. Dit voorjaar zijn twee belangrijke partners lid geworden: Sterker en Dar.

Verder hebben we dit jaar een (regionale) taalcoördinator ingezet om de intake, matching en doorverwijzing van laaggeletterden in de regio verder vorm te geven en uit te voeren. De coördinator heeft een overzicht van het aanbod in de regio en ziet toe op het monitoren van trajecten, volledigheid van het aanbod, afstemming (formeel en informeel), bereik en functioneren van de doorverwijzing.

Onze regio heeft bij ROC Nijmegen opleidingen volwasseneneducatie in het kader van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs ingekocht voor 2019. Uit de voortgangsrapportages en kwartaalgesprekken tussen ROC en regiogemeenten blijkt dat de taaltrajecten goed verlopen. Bezetting, presentatie, resultaten en cursisttevredenheid (hoge score van een 8) zijn op orde. Positief is ook dat het ROC nu, als één van de weinige ROC’s, formeel diploma’s mag afgeven voor taaltrajecten.

In 2019 zijn bestuursafspraken gemaakt tussen de VNG en o.a. het ministerie van OCW voor een nog groter bereik van laaggeletterden, monitoring voor inzicht in bereik en resultaten en meer samenwerking met het sociaal domein. Hiertoe hebben we een monitor ingericht, zijn wij aangesloten bij de provinciale wervingscampagne en hebben we een start gemaakt met een plan van aanpak om de samenwerking met bedrijven en werkgevers vorm te kunnen geven.

Deze pagina is gebouwd op 03/31/2021 13:59:59 met de export van 05/01/2020 10:41:49