Stadsrekening 2019

Welzijn, Wijkontwikkeling en Zorg

Geleerde lessen

Groen, gezond en in beweging
Door het vaststellen van het Nationaal preventie akkoord in 2018 en in de aanloop van het Lokaal preventie akkoord in 2019, hebben we ervaren dat er extra energie en bereidheid bij organisaties en bedrijven ontstond om te werken aan preventie. De organisaties willen zich uitspreken en inzetten voor gezondere inwoners in een gezonde stad. Dit heeft de beweging Groen, gezond en in beweging en de collectieve impact versterkt, die essentieel is voor de aanpak van gezondheidsproblemen en gezondheidsverschillen.

Handhaving kinderopvang
De gemeente is samen met de GGD verantwoordelijk voor de toezicht en handhaving van de kinderopvang. In 2019 hebben we de A-status behouden, wat wil zeggen dat in Nijmegen de toezicht en handhaving goed georganiseerd is.  We hebben in 2019 geleerd dat het vasthouden aan de stringente wettelijke eisen van de kinderopvang soms haaks kan staan op de belangen van ouders en hun kinderen, vooral bij de meer experimentele vormen van kinderopvang. Wij proberen, binnen de wettelijke mogelijkheden en met inachtneming van de veiligheid van kinderen, hier rekening mee te houden in onze rol als handhaver. Helaas heeft één experimentele vorm van kinderopvang de deuren moeten sluiten in 2019.

Wijkontwikkeling
Voor de wijkontwikkeling geldt dat het realiseren van de programmadoelstellingen alleen mogelijk is door een goede samenwerking met verschillende professionals, zoals Stip, Bindkracht 10, Sociale Wijkteams en opbouwwerk. Zij zijn de ogen en oren van een wijk en zijn bewoners en zorgen voor de nodige signalen en pakken zakken direct op. Maar ook is de betrokkenheid van bedrijven/organisaties, bewoners en wijkplatforms van belang om zaken, zoals toekomstagenda, gebiedsvisies en binnen een stadsdeel te realiseren. Maar natuurlijk is een interne samenwerking met (bijna) alle afdelingen en personen binnen de gemeente van groot belang.


Omvorming beschermd wonen
De transformatie van beschermd wonen is een complex en ingrijpend proces gebleken. Het vergde (met name) bij de grotere zorginstellingen een forse herstructurering van de bedrijfsvoering. Maar ook voor cliënten en medewerkers was de impact groot. Vanwege het sluiten of verplaatsen van locaties betekende het in veel gevallen dat zij moesten verhuizen naar een andere woonplek of werkplek.  Voor veel medewerkers betekende het naast een ander werkplek ook een wezenlijk andere manier van werken: de Beschermd Wonen-ondersteuning is steeds meer gericht op uitstroom naar (begeleid) zelfstandig wonen.  Daar komt bij dat er, de landelijke beleidslijn van afbouw ten spijt, nog steeds door veel mensen een beroep wordt gedaan op beschermd wonen: het aantal cliënten is al jarenlang min of meer stabiel. Dat betekende dat er goede alternatieven beschikbaar moesten zijn alvorens er plekken afgebouwd konden worden zonder dat er effecten zichtbaar zijn in de wachtlijst. Begin 2019 zagen wij de wachtlijst toch oplopen. Door goed wachtlijstbeheer en maatwerkafspraken voor de meer urgente situaties hebben we deze wachtlijst op een acceptabel niveau kunnen houden, en zelfs verder weten te reduceren richting het einde van het jaar. We kunnen geruststellen dat de zorginstellingen, en met name RIBW als grootste aanbieder, de opdracht tot transformatie na aanvankelijke weerstand zeer zorgvuldig richting cliënten, en met veel enthousiasme, energie en voortvarendheid hebben opgepakt.
Lobby loont
De intensieve lobby en aanwezigheid in Den Haag (VNG en VWS/BZK) hebben ons niet alleen de nodige middelen opgeleverd, maar ook onze zichtbaarheid vergroot. We zitten vooraan bij ontwikkelingen, kunnen meedenken en adviseren en weten daarom eerder en beter wat er op ons afkomt, zoals de verdeelmodellen sociaal domein. Het afgelopen jaar is dit de tijdsinvestering zowel bestuurlijk als ambtelijk zeer waard gebleken.   

Complexe samenleving leidt tot schuldensituaties
We willen onze ondersteuning bij financiële problematiek of bij dreigende financiële problematiek zo laagdrempelig mogelijk aanbieden. Bij voorkeur voorkomen we financiële problemen, bijvoorbeeld door goede voorlichting (extra aandacht voor life events en Toeslagenwet). Als zich dan toch een schuld voordoet, is het zaak om er vroegtijdig bij te zijn, de problematiek te signaleren, bespreekbaar te maken en effectief aan te pakken. Schuldensituaties leiden immers niet alleen tot een (te) laag besteedbaar inkomen, maar in veel gevallen ook tot stress, gezondheidsklachten, werkloosheid en/of eenzaamheid.

Deze pagina is gebouwd op 03/31/2021 13:59:59 met de export van 05/01/2020 10:41:49