Stadsrekening 2019

Werk en Inkomen

Belangrijkste resultaten

Daling van het aantal bijstandsgerechtigden zet door en stagneert eind 2019
Sinds juni 2017 daalt de omvang van ons bijstandsbestand. In 2019 is deze daling doorgezet en zien we een afname in het aantal bijstandsgerechtigden in Nijmegen. In januari 2019 hadden we 7.462 bijstandsgerechtigden (Participatiewet inclusief IOAW, IOAZ en Bbz), eind december 2019 was dit gedaald tot 7.156.  Het bestand PW-uitkeringen eind december (exclusief IOAW, IOAZ en Bbz) daalt van 6.867 naar 6.601. De daling wordt met name veroorzaakt door een daling van de instroom ten opzichte van voorgaande jaren.

De uitstroom naar werk is echter lager dan in 2018 (930). De voornaamste redenen van uitstroom zijn nog steeds vanwege werk (704 mensen), verhuizing naar een andere gemeente (198 mensen) en handhaving/naleving (174 mensen).

In 2019 is 213 keren een loonkostensubsidie ingezet. Er zijn 88 statushouders geplaatst op betaald werk en er waren 29 plaatsingen op een opleiding met studiefinanciering. In 2019 zijn daarnaast 299 Nijmegenaren actief geweest op een plek in de arbeidsmatige dagbesteding. Eind 2019 hadden 965 Nijmegenaren een SW-dienstverband bij WerkBedrijf. De toegevoegde waarde per SW-medewerker was in 2019 € 7.552,- (begroot € 7.761,-).

Regionaal Arbeidsmarktbeleidsplan Werk Voorop!
Op basis van het onderzoek van Panteia naar de arbeidsmarkt is in het najaar het Regionaal Arbeidsmarktbeleidsplan ‘Werk voorop!’ vastgesteld. Met dit plan gaan wij samen met 6 regiogemeenten inzetten op integraal, outreachend en leefdomeinoverstijgend werken.Daarnaast is de dienstverleningsovereenkomst met het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen vastgesteld. Dit is de overeenkomst waarin de opdracht staat die de gemeenten geven aan het regionaal WerkBedrijf.

Experimenteren met de Participatiewet
We zijn in 2017 begonnen met een proef met de bijstand. Deelnemers mogen meer bijverdienen, en krijgen meer keuzevrijheid bij het vinden van werk. Door het analyseren van deze proef hopen we op de langere termijn beter beleid te kunnen maken en meer mensen uit te laten stromen uit de bijstand. De proef is 31 december 2019 beëindigd, in het voorjaar van 2020 zullen de resultaten bekend gemaakt worden.

Aanvullende aanpak Werk & Inkomen; focus en maatwerk
In de Halfjaarbrief Werk & Inkomen 2019 en de brief aan de raad ‘Aanvullende aanpak Werk & Inkomen’ hebben wij de raad geïnformeerd over de Aanvullende aanpak .Met de Aanvullende aanpak willen we meer mensen aan het werk helpen. Dit zullen wij doen door een specifieke groep bijstandsklanten (jongeren (18-30 jaar), ouderen (55-61 jaar) en migranten (die buiten de statushoudersaanpak vallen) intensieve begeleiding te bieden; bij voorkeur naar betaald werk. We houden de personen in beeld, onderhouden contact en bieden ze altijd iets: (deeltijd) werk, opleiding, vrijwilligerswerk, begeleiding, inkomensondersteuning, schuldhulp of iets anders wat nodig is ter ondersteuning van de klant. Dit doen we door middel van een persoonlijke intensieve aanpak, maatwerk en een nauwe samenwerking tussen de gemeentelijke afdeling Zorg & Inkomen en het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen.In het vierde kwartaal van 2019 hebben wij de voorbereidingen getroffen om in 2020 te starten met deze aanpak.

Zorgvuldigheid bij instroom & bevorderen uitstroom
Daarnaast hebben we ook in 2019 ingezet op een zorgvuldige beoordeling van aanvragen aan de poort en het voorkomen en beperken van fraude of fouten, door mensen die recht hebben op bijstand duidelijke informatie te geven over hun rechten en plichten. Verder hebben we aan het einde van de WW periode voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Om uitstroom te bevorderen zijn de instrumenten van WerkBedrijf ingezet, zoals loonkostensubsidies, om- en bijscholingen, sollicitatietrainingen en jobcoaching. Daarnaast zetten we met perspectief op werk in op kansberoepen om een zo duurzaam mogelijke uitstroom te kunnen realiseren.

Steeds meer mensen doen mee
Het doel van onze inzet op armoedebestrijding is dat iedereen maximaal kan participeren in de samenleving. Sinds januari 2019 wordt de Meedoenregeling digitaal aangeboden. Deelnemers kunnen via een inlogportaal hun budget inzien en middels een QR-code het budget verzilveren bij een aanbieder. Door de nieuwe werkwijze is het voor deelnemers mogelijk geworden hun budget te verdelen over meerdere aanbieders waarmee de keuzevrijheid is vergroot. We zien dat het gebruik van de Meedoenregeling toeneemt. Ook sluiten steeds meer organisaties zich aan op de Meedoenregeling. In 2019 kunnen deelnemers kiezen uit meer dan 250 aanbieders. De nieuwe systematiek heeft tevens de administratieve afhandeling sterk vereenvoudigd. Aanbieders ontvangen na het scannen van de QR-code direct hun geld en hoeven achteraf geen factuur meer in te dienen. We zien dat deze werkwijze veel mogelijkheden biedt voor het ontwikkelen van een moderne digitale stadspas voor minima. De Meedoenregeling blijft ook toegankelijk voor inwoners die niet digitaalvaardig zijn.

OV-pas voor minima
De OV-pas voor 65+ is omgebouwd  naar een pas voor minima  (en een aantrekkelijke pas voor 65+). Deze passen zijn goed gevallen bij onze inwoners en gaan 2020 in.  Eerste inschatting is dat het bereik voor beide passen zeer groot is, exacte aantallen zijn momenteel nog niet beschikbaar.

Armoede is geen kinderspel
In 2019 groeien ruim 4.000 kinderen op in armoede. We vinden dat kinderen niet de dupe mogen worden van de armoede van hun ouders en dezelfde kansen moeten krijgen als hun leeftijdsgenootjes. In opmaat naar een nieuw beleidskader hebben we in 2019 de Kinderraad Nijmegen gevraagd om een advies op het thema armoede. Twee klassen van twee verschillende basisscholen zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben in november de uitkomst hiervan gepresenteerd aan de wethouder en enkele raadsleden. De inzichten van de klassen raken aan drie thema’s:

  • Wat hebben kinderen in armoede nodig: vraag het ze zelf.
  • Bewustwording: iedereen moet weten wat armoede met je doet.
  • Arm zijn en arm voelen: armoede is meer dan een gebrek aan geld.

Een aantal van de gegeven adviezen willen we concreet een plek geven in het nieuw op te stellen beleid.

Daarnaast hebben we ons in de strijd tegen kinderarmoede in 2019 aangesloten bij de alliantie kinderarmoede. Een samenwerkingsverband dat zich hard maakt om de gevolgen van armoede onder kinderen terug te dringen.
Stichting Leergeld bereikt ook in 2019 weer veel kinderen. Onder andere het gebruik van de Computerregeling zien we stijgen. Middels de Computerregeling kunnen alle brugklassers uit een minimagezin een laptop aanvragen via Stichting Leergeld. Door kinderen uit minimagezinnen direct bij de start op het voorgezet onderwijs te voorzien van een goede, degelijke laptop lopen zij geen achterstand op ten opzichte van andere kinderen en kunnen zij volwaardig deelnemen aan het onderwijs. Op deze wijze vergroten wij de kansen voor deze jongeren op een goede opleiding en een baan in de toekomst.

Schuldhulpverlening
Binnen dit programma maken we ook werk van Schuldhulpverlening. De behaalde resultaten, geleerde lessen en financiële verantwoording,  vindt u bij het programma Welzijn, Wijkontwikkeling en Zorg.

Deze pagina is gebouwd op 03/31/2021 13:59:59 met de export van 05/01/2020 10:41:49