Stadsrekening 2019

Openbare ruimte

Geleerde lessen

Betrekken en loslaten
Groenparticipatieprojecten blijven intensieve processen, omdat de meningen over hoe groen eruit moeten zien net zo veelzijdig zijn als onze inwoners. Het lukt niet om iedereen tevreden te stellen. In de wijk Grootstal, waar we zijn begonnen met ecologisch maaibeheer, hebben we echter ook geleerd dat 'durven loslaten' positieve resultaten kan opleveren. Hier zijn we op bepaalde locaties veel minder gaan maaien. Voorafgaand hebben we hier alleen een brief, met uitleg en projectverloop, naar de buurt gestuurd. Hierop kregen we alleen maar positieve reacties uit de buurt. Het blijft dus een strijd tussen betrekken en loslaten.

Biodiversiteit
Door de samenwerking met natuurmonitoringsorganisaties weten we nu dat we een veel hogere biodiversiteit in de stad hebben dan gedacht, maar ook dat deze biodiversiteit nog wel erg kwetsbaar is. Het versterken en waar mogelijk uitbreiden van de (ecologische) groenstructuur en boomstructuur is daarvoor van groot belang. Ons netwerk van groene organisaties groeit nog steeds, maar kan nog wel een impuls gebruiken.

 Circulaire economie is nieuw en internationaal vraagstuk
Circulaire economie is een systeemverandering op internationale schaal. Dat vraagt om de nodige veranderingen die buiten onze invloedssfeer vallen, denk aan belasting op materiaal in plaats van op arbeid, Europees beleid, grondstoffenprijzen. Het is goed om ons hiervan bewust te zijn en uit te gaan van de lokale mogelijkheden, zoals circulair aanbesteden. Het ontbreekt ons  nu nog aan kennis, inzicht en invloed in de (internationale) ketens (electronica, kunststoffen, textiel, etc). Afvalbeleid is tot nu vooral gericht op kosteneffectieve en milieu hygiënische verwerking van het laatste stuk van de ketens. Daarom werken we steeds meer samen met het Rijk.  

Deze pagina is gebouwd op 03/31/2021 13:59:59 met de export van 05/01/2020 10:41:49